Onderhoud van leer en leren tassen

Bij aankoop van een nieuwe tas, kan je het leder preventief beschermen tegen invloeden waaraan het bloot komt te staan. Impregneer je nieuwe handtas met een speciaal hiervoor bestemde spray, om het leder tegen vocht en vuil te beschermen.

Spray het voorwerp regelmatig in (vanaf ongeveer 20 cm afstand). Spray niet teveel. Je kan beter regelmatig licht sprayen, dan in één keer teveel sprayen.

Leder kan tijdens gebruik zijn souplesse verliezen door gebrek aan onderhoud. Gebruik daarom regelmatig het juiste verzorgingsproduct om het leder soepel te houden. Dit kan je doen door gebruik te maken van een transparant verzorgingsproduct. Om eventuele beschadigingen of de kleur van het materiaal op te frissen kan je beter een gekleurd verzorgingsproduct gebruiken. Na het reinigen is het raadzaam om je tas opnieuw te impregneren tegen vocht en vuil.

Is je lederen handtas toch erg vuil geworden? Dan adviseren we jou zoveel mogelijk droog te reinigen, omdat dit de zachtste manier van reinigen is. Is je tas heel erg vies, borstel ze dan eerst schoon of gebruik een lichtvochtige doek om het ergste vuil te verwijderen. Nadien kan je het leder met een gespecialiseerd product behandelen. Opnieuw impregneren is nadien ook aangewezen.

Ook gladleder - gemaakt van de bovenzijde van de huid, ook wel nerfzijde genoemd – kan je het best impregneren met een lederspray.

Spuit geen parfum, bodyspray, haarlak of dergelijke op je lederen tas, want die beschadigen het leer. Veeg je tas altijd schoon met een droge of ietwat vochtige doek als je hem hebt gebruikt. Gebruik nooit ofte nimmer zeep of chemische producten op leder.

Behalve het reinigen en gebruiken van je handtassen is het ook belangrijk hoe je ze opbergt.
Lederen handtassen berg je best op in een katoenen zak, een materiaal dat kan ademen. Gebruik vooral geen plastic om je lederen tas in te bewaren. Hoe en waar je je tas ook opbergt, het moet altijd op een goed geventileerde, droge en koele plek zijn. Teveel warmte kan ertoe leiden dat het leder van je tas gaat barsten, dus houd je tas weg van overmatige warmtebronnen.

Imitatie-lederen tassen reinig je met een sopje van groene zeep, maar waak er over het imitatie-leder niet te nat wordt.

Bekijk hier onze collectie handtassen en lederen handtassen.

Zo onderhoud je jouw suède tas

Suède is de vleeszijde van de huid die licht geslepen werd. Producten gemaakt van suède kunnen kleur afgeven (zeker donkere kleuren zijn hier gevoelig aan) en worden valer tijdens het gebruik. Er bestaan suède-sprays met kleurhersteller om de kleur op te frissen. Belangrijk is echter om producten gemaakt van suède goed te impregneren voor gebruik. Vocht, vuil en oliën geven sneller blijvende vlekken in suède dan in leder, dus preventief beschermen is de boodschap.

Zo onderhoud je jouw nubuck tas

Nubuck krijgt men door de nerfzijde van de huid licht af te schuren waardoor het fluweelachtig aanvoelt. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en zonlicht (uv-straling), waardoor het noodzakelijk is het goed te beschermen. Producten gemaakt van nubuck worden altijd valer tijdens het gebruik. Er bestaan sprays met kleurhersteller om de kleur op te frissen. Ook voor gebruik beschermen met een speciale spray is aangewezen.

Zo onderhoud je jouw laklederen tas

Lakleder kan een egaal uiterlijk hebben of bewerkt zijn (bijvoorbeeld croco). Om lak te fabriceren worden verschillende materialen als ondergrond gebruikt, bijvoorbeeld rund- of splitleer. Hierop wordt een hoogglans folie aangebracht. Lakleder is kwetsbaar materiaal: het gaat op de de buig- en stootplekken kreuken en uiteindelijk kunnen er barstjes en blaasjes ontstaan. Dit product mag zeker niet met een leder/suède spray behandeld worden, omdat dit de laklaag aantast. Je kan hoogstens reinigen met heel licht vochtig doekje.

Zo reinig je klittenband

Veel items sluiten met klittenband. Voorkom dat er vuil in de klittenband komt door beide delen altijd goed op elkaar te plaatsen. Vuil vermindert de hechting. Komt er toch vuil in de klittenband, reinig deze dan met een rubberen suède borsteltje.

Herstel stroeve ritsen

Een ritssluiting die niet vlot meer open en toe gaat, kan je insmeren met zeep. Ook met een kaars langs de rits wrijven, wil wel eens helpen.

Bijwerken van krasjes

Ook leder met ‘Pull Up’ effect kan beschadigen. Een krasje kan men weer doen wegtrekken door het leder op te wrijven. Een nog betere methode is ter plekke van de kras het leder op te warmen met een föhn.